Поиск по этому блогу

пятница, 22 февраля 2013 г.


La lupta hotarata si organizata impotriva poporului roman


       Fobia de dreapta
Dupa al doilea razboi mondial, pierdut de Germania nazista, în Europa s-a creat fobia fata de dreapta, prin considerarea extremei dreapta ca ruda congestionata a partidelor de dreptei moderate. Multi intelectuali din marile capitale au trecut la stânga parca pentru a se izbavi. Pâna prin anii ’80 nu era la moda sa se declare nimeni de dreapta. Anul 1989, cu toate schimbarile din tarile estice, a întors în mod radical lucrurile. Erorile sistemului socialist de sorginte sovietica, oricât de mult s-ar fi schimbat datele problemei, în una sau alta dintre tari, au fost resimtite (nu totdeauna meritat) de oamenii de constiinta din aceste tari ca vinovatii ale tuturor. S-a creat un fel de complex apasator de culpabilitate, asumat mai degraba de cei care avusesera constiinta când multi nu aveau decât disciplina..
Cei mai curajosi dintre nemultumitii rasariteni, iesiti la bataie cu închistarile si dogmele regimului, au devenit, în scurta vreme, tinte.
Havel a fost demascat ca om al securitatii moscovite. Oare?
Walesa a fost împroscat cu noroi provenit din incubatoarele servicilor secrete. Drept?
A devenit foarte lejera atacarea trecutului, dintr-o perspectiva nenuantata, de extrema dreapta. Practic nu exista valoare, în România post decembrista, pe care sa nu o fi murdarit, într-un fel sau altul, nevertebratele lansati în arena de fabricile oculte care produc, în epubretele si cazanele lor, homunculi de toate categoriile si etichete în tiraj de masa.
Daca, în anii ’90, ’91, ’92, ’93, ofensiva extremei dreapta avea o oarecare justificare, prin chiar noutatea dreptului ei de a se exprima, continua, mimetic, dupa aproape doua decenii, aceasta teroare, împotriva tuturor valorilor existente si împotriva întregului esicher politic.

Mitralierea valorilor
N-am crezut pâna acum ca, în toata aceasta dementa, e si o logica. Ma amageam ca ne asupresc niste impulsuri. Nu. Aproape ... (continuare)
Adrian Paunescu

FLORIN PIERSIC RESPINGE ACUZATIILE CA AR FI COLABORAT CU SECURITATEA
       În premiera, Florin Piersic povesteste Jurnalului National cum a refuzat încercarea de racolare a lui de catre un colonel de securitate. Tot când era actor tânar de 25 de ani. Tot pentru prima data, istoriseste cum sase familii de evrei au sadit un pom în Ierusalim, scriind pe el ca este recunostinta lor pentru dr stefan Piersic care i-a ascuns si i-a scapat de lagarele de la Auschwitz si Dachau.

Jurnalul National: Domnule Florin Piersic, un ziar arunca niste ceata peste dumneavoastra, sunt si niscaiva stropi de zoaie. Asta de bine ce ati fost declarat cel mai important actor la „Zece pentru România“ în sondajele efectuate în rândul populatiei.
Pasamite, ziarul sugereaza chiar din titlu ca ati avut un rol cu Securitatea, ducând mesaje de la adversari ai comunismului, legionari, antisemiti, catre românii din exil. Mai afirma ziarul respectiv ca acestia au fost condamnati la zeci de ani de puscarie în „Lotul Tomescu“, iar dumneavoastra n-ati avut nici o acuzare.
Cum sta treaba?
Florin Piersic: Îmi vine sa mor de râs, nu mai stiu ziarele cum sa-si vânda marfa. M-a sunat cineva de la un ziar sa-mi spuna despre ce e vorba. Nepotul sau fiul unui domn Tomescu – zice ziaristul ca ar fi fo... (continuare)
Florin Condurateanu

Scrisoare întredeschisa
     
Nici în cele mai urîte vise ale mele, transformate în cosmaruri, nu am crezut ca de undeva, dintr-un ungher otravit al sufletului unor persoane ajunse personaje, poate sa porneasca o arie falsa (a calomniei) din interese precise, dar nedate publicitatii; în schimb, prin condeiul cioturos al unui gazetar lacom de publicitate si glorie, se arunca asupra familiei mele si a mea, o galeata cu presupuse vinovatii, niciuna dovedita, care sufera de subtirimea pînzei destramate: tatal meu, fost detinut politic, îmi încredinteaza, chipurile, o scrisoare–bomba, care descoperita l-ar fi reîntors pe acesta în puscarie, iar mie, unicul sau copil ramas, miar fi retezat orice speranta de-a conjuga un verb la viitor.
Autorul amplului articol – care se vrea incendiar si demolator – aparut într-o publicatie cu tiraj familial, intim (ce nu face omul ca ... (continuare)
Florin Piersic

Комментариев нет:

Отправить комментарий