Поиск по этому блогу

среда, 14 августа 2013 г.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de Mir sau Sfântul Dumitru, izvorâtorul de Mir (în greacă: Άγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης, adică Sfântul Dumitru de la Tesalonic / Salonic). Про Еланцева Димитрия. About Dimitry Elantsev. sagetator-calaret@pochta.ru

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de Mir sau Sfântul Dumitru, izvorâtorul de Mir (în greacă: Άγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης, adică Sfântul Dumitru de la Tesalonic / Salonic) a fost un martir creștin, sfânt militar din veacul al III-lea care a trăit în vremea împăraților Maximian[1] și Dioclețian[2] în cetatea Tesalonic[3]. A fost martirizat pe la anul 306.

Viața și martiriul

Moaştele Sfântului Dumitru, izvorâtorul de Mir, în Biserica Sfântul Dumitru din Salonic
Hagiografia tradițională spune că Sfântul Dumitru a fost diacon la Tessalonic, martirizat cu lancea, în timpul prigoanei anticreștine de sub împăratului Dioclețian, sau poate în timpul împăratului Galerius[4].
Alte izvoare ne spun că Sfântul Dumitru era un nobil, ofițer, proconsul al Ahaiei. Ca urmare a faptului că l-a mărturisit pe Iisus Hristos, a fost ucis cu lancea la Tessalonic[5]. Cruciații din Evul Mediu l-au adoptat, ca și pe Sfântul Gheorghe, drept patron la lor.

Sărbătoarea

Marele Mucenic Dumitru este venerat ca fiind unul dintre cei mai mari sfinți militari, atât în Biserica Ortodoxă, cât și în Biserica Catolică de rit bizantin și de rit roman. În bisericile ortodoxă și Biserica Catolică de rit bizantin, precum și în Biserica Catolică de rit roman, se sărbătorește la data de 26 octombrie[6]. Acei creștini ortodocși care urmează calendarul iulian îl sărbătoresc pe Sf. Dumitru la 8 noiembrie.

Bazilica Sf. Dumitru din Salonic

Puțin timp după moartea sa, la Salonic, o bazilică a fost ridicată pe mormântul său. Bazilica Sfântul Dumitru din Salonic a devenit mare centru de pelerinaj. După cucerirea otomană (1430), bazilica a fost transformată în moschee. A redevenit biserică după recucerirea orașului de către greci (1912), în timpul Primului Război Balcanic. Edificiul paleocreștin original există și astăzi. Este principalul sanctuar dedicat Sfântului Dumitru.
Moaștele sale sunt așezate în Biserica Sfântul Dumitru din Salonic.

Nota bene

Să nu se facă confuzia între Sf. Dumitru, izvorâtorul de mir și Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov)[7], sărbătorit în Biserica Ortodoxă Română la 27 octombrie.

Galerie de imagini

Vezi și

Bibliografie

  • Ioan M. Bota, Istoria Bisericii universale și a Bisericii românești de la origini până în zilele noastre, Casa de Editură Viața Creștină, Cluj-Napoca, 1994;
  • Ioan M. Bota, Patrologia, Casa de Editură Viața Creștină, Cluj-Napoca, 2002.
  • James C. Skedros, Saint Demetrios of Thessaloniki: Civic Patron and Divine Protector 4th-7th Centuries CE, Trinity Press International, 1999. in JSTOR
  • James C. Skedros, Reponse to David Woods, Harvard Theological Review, luglio 2000, in JSTOR

Note

  1. ^ Marcus Aurelius Valerius Maximianus Herculius (cca. 250 - iulie 310) a fost împărat roman (împreună cu Dioclețian) din 1 martie 286 până în 305.
  2. ^ Gaius Aurelius Valerius Diocletianus (244311), a fost împărat roman din 20 noiembrie 284 până în 1 mai 305.
  3. ^ Thessaloniki (alfabetul grecesc: Θεσσαλονίκη), în limba română: Salonic
  4. ^ Gaius Galerius Valerius Maximianus (n. cca. 250 - d. 5 mai 311) a fost împărat roman în perioada 305-311.
  5. ^ Ioan M. Bota, Istoria Bisericii universale și a Bisericii românești de la origini până în zilele noastre, p. 19.
  6. ^ În Calendarul gregorian
  7. ^ Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov) este ocrotitorul Bucureștilor; a trăit în secolul al XVII-lea.
  8. ^ Mozaicul din secolul al XII-lea, care îl reprezintă pe Sf. Dumitru provine din Mănăstirea Sf. Mihail, cu Turnul de Aur din Kiev. În prezent, lucrarea se află în Galeriile Tretiakov, din Moscova, Federaţia Rusă.
  9. ^ Icoana (tempera pe lemn, 87x57x3.5) este expusă la Muzeul Rus, Sankt Petersburg, Federaţia Rusă

Legături externe

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Sfântul Dimitrie

Комментариев нет:

Отправить комментарий