Поиск по этому блогу

суббота, 5 января 2013 г.

IDOM este o asociatie marcanta in promovarea respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale Omului.

Misiune, Statut, Strategie

Institutul pentru Drepturile Omului
Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) este o organizaţie independentă, non-profit, avînd ca scop apărarea drepturilor omului, fondată în 2007, de un grup de jurişti, apărători a drepturilor omului. Personalul IDOM are experienţe în monitorizarea respectarii drepturilor omului, obligaţiilor asumate de Republica Moldova în faţa OSCE, Naţiunile Unite şi Consiliul Europei.
Scopul major al IDOM este de a contribui la educarea, promovarea şi apărarea drepturilor şi libertăţilor prevăzute de legislaţia naţională şi internaţională.
IDOM efectuează advocacy şi litigare, contribuie la informarea grupurilor specifice, cît şi întregii societăţi despre cele mai grave violări de drepturile omului, provocate de necunoaşterea valorilor superioare ale libertăţilor individuale, justiţiei sociale, egalităţii şi nediscriminării.
Membrii IDOM şi-au adus aportul la scrierea rapoartelor privind diverse violări de drepturile omului, urmate de analize ale situaţiei, analiza cazurilor, analiza comparativă dinte legile naţionale şi actele internaţionale în domeniul drepturilor omului, recomandări pentru îmbunătăţirea situaţiei adresate autorităţilor cum ar fi: Rapoartele alternative comitetelor ONU (Comitetul ONU pentru Drepturile Civile şi Politice, Comitetul ONU pentru drepturile Sociale, Economice şi Culturale, Comitetul ONU privind eliminarea tuturor formelor de discriminare, Comitetul ONU împotriva Torturii), rapoartele periodice adresate agenţiilor CoE (ECRI - Comisia Europeană împotriva rasismului şi intoleranţei, CPT - Comitetul European pentru prevenirea torturilor şi tratamentului degradant, grupului de lucru al Convenţiei despre Minorităţile Naţionale, Comisarului de Drepturile Omului, Asambleea Parlamentară a Consiliului Europei, etc) rapoarte adresate OSCE (Human Dimension, Security Council);
Staff-ul IDOM a participat la iniţiativa regională pentru sud-estul Europei al COPLI/INTERIGHTS/Bulgarian Helsinki Committee pentru promovarea drepturilor omului, cu doi reprezentanţi; un reprezentant a absolvit COLPI/Columbia Public Interest initiative for public interest lawyers; 3 reprezentanţi sunt finaliştii Advanced International Course on Human Rights Protection (Warsaw, Poland); 2 membri au participat la Human Rights Advocacy Program (Syracuse University, N.Y. USA).
Organizaţia are o reţea dezvoltată de persoane şi agenţii în lume care susţin şi împărtăşesc valorile promovate de organizaţie, ceea ce oferă susţinere în viitorul apropiat.
Activitati IDOM:
  • Monitorizarea diverselor instituţii statale cu scopul depistării şi aliminării practicilor de abuz a drepturilor omului;
  • Consiliere juridică de drepturile omului;
  • Analiza cadrului legal;
  • Litigare strategică (Instanţele naţionale şi internaţionale – Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Comitetele ONU şi altele);
  • Analiza politicilor publice;
  • Educaţie în domeniul drepturilor omului;
  • Lobby.
Viziune IDOM:
  • IDOM este o asociatie marcanta in promovarea respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale Omului.
Domenii strategice:
  • Drepturile persoanelor HIV/SIDA;
  • Drepturile persoanelor cu disabilităţi mentale;
  • Drepturilor pacienţilor;
  • Drepturile la libera exprimare;
  • Drepturile la libera întrunire;
  • Drepturile copilului;
  • Drepturile reproductive;
  • Dreptul de a nu fi torturat, supus tratamentului inuman si degradant
Statutul Asociatiei Obstesti

 

Press releases

Proiectul ”Promovarea respectării principiului nediscriminării în privinţa persoanelor cu dizabilităţi în Republica Moldova”  a fost implementat de Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) în perioada 01 septembrie 2011  –  31 septembrie 2012, fiind susţinut financiar de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare–Moldova (PNUD-Moldova). Obiectivul principal al proiectului a fost promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi în Republica Moldova. 
IDOM şi-a propus să ofere mai multe posibilităţi acestui grup de persoane, implicându-se în cazurile de litigare atât la nivel naţional cât şi internaţional. În rezultat, avocaţii IDOM au preluat spre litigare în instanţa de judecată unele cazuri ce se referă la discriminarea persoanelor cu dizabilităţi. Ca un exemplu este cazul beneficiarei Natalia, care printr-o hotărîre judecătorească, în anul 2003, a fost declarată incapabilă, fiind lipsită de capacitate de exerciţiu. Actele juridice în numele persoanei declarate incapabile potrivit ar. 24 al Codului Civil al Republicii Moldova se încheie de către reprezentantul desemnat (tutelă). Ca rezultat, Natalia practic a fost lipsită de drepturile recunoscute de Constituţia Republicii Moldova şi dreptul internaţional cum ar fi: dreptul de a avea şi gestiona finanţe proprii, dreptul la viaţă privată şi de familie, dreptul de a alege locul său de trai şi, de asemenea, posibilitatea de a participa la un proces echitabil în cazurile care implică drepturile sale. Cu toate acestea, la data de 9 iulie 2010 Republica Moldova a ratificat Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (în continuare Convenţie), act internaţional care stabileşte standarde noi pentru ţara noastră privind accesul fără discriminare a persoanelor cu dizabilități la justiţie, educaţie, muncă, spaţiu public, asistenţă socială şi integrare în societate. Esenţa Convenţiei este Articolul 12, în care este stipulat că persoanele cu dizabilităţi se bucură de aceiași capacitate juridică (capacitate de folosinţă şi exerciţiu) ca şi alte persoane în toate aspectele vieţii. Recunoaşterea egalităţii persoanelor în faţa legii este importantă pentru exercitarea tuturor celorlalte drepturi, iar lipsirea capacităţii de exerciţiu în sistemul de tutelă nu promovează, ci mai degrabă împiedică promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Din acest motiv, după ce au fost epuizate căile de atac interne (naţionale), avocaţii proiectului au pregătit şi expediat o cerere adresată Curţii Europene a Drepturilor Omului şi vor reprezenta interesele Nataliei în faţa Curţii. Litigarea în acest caz are ca scop nu doar restabilirea drepturilor Nataliei ci mai mult ca atât - schimbarea legislaţiei şi politicilor discriminatorii faţă de persoanele cu dizabilităţi în general. Astfel în cazul câştigului de cauză, Statul Republica Moldova va trebui să alinieze normele legislaţiei interne referitoare la drepturile persoanelor cu dizabilităţi în concordanţă cu normele internaţionale.
De asemenea, în cadrul proiectului, avocaţii IDOM au acordat consultaţii juridice gratuite persoanelor cu dizabilităţi (76 consultaţii)  în urma cărora s-a constatat că în ţara noastră totuşi aceste persoane nu se bucură de o protecție adecvată a drepturilor şi libertăţilor de care dispun. Cele mai dese încălcări ale drepturilor persoanelor cu dizabilităţi au fost identificate în domeniile: lipsirii capacităţii de exerciţiu, adaptării rezonabile, încadrării în câmpul muncii, asistenţei medicale şi sociale adecvate necesităţilor acestei categorii de persoane. 
Considerăm necesară apărarea drepturilor şi reprezentarea intereselor legitime ale beneficiarilor pe cale judiciară şi extrajudiciară, în special pe cauzele care ar putea avea un impact pozitiv în sensul ridicării nivelului de respectare a drepturilor precum şi schimbării practicilor si politicilor negative care ar putea genera discriminarea.
În Republica Moldova, la situaţia din 1 ianuarie 2012, numărul total al persoanelor cu dizabilităţi constituie circa 179815 persoane (dintre care 14034 sunt copii)
Acest material este realizat în cadrul proiectului“Promovarea respectării Principiului Nediscriminării în privinţa persoanelor cu dizabilităţi în Republica Moldova”, implementat de IDOM cu susţinerea financiară a PNUD-Moldova, din cadrul Programului de Granturi – Guvernarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului în acţiune: Stimularea Schimbării Drepturilor Omului în Politicile Sociale – 2011. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorului.
_______________
Pentru mai multe detalii:
Valerian Mămăligă, Coordonator de proiect IDOM
Radu Bobeică, Jurist IDOM, tel./+373 22/ 83 84 08, 83 84 09
Chişinău, DATA. 
Juriştii şi avocaţii Institului Drepturilor Omului din Moldova (IDOM) constată mai multe încălcări ale drepturilor persoanelor utilizatoare de droguri. Printre acestea se numără aplicarea de către unele organe de forţă a acţiunilor violente de tortură în adresa utilizatorilor de droguri, lacunele din legislaţie privind procedura de scoatere de la evidenţa narcologică, precum şi încălcări ce ţin de protecţia datelor confidenţiale medicale.
Concluziile preliminare ale Heiner Bielefeldt, Raportorul Special al Organizaţiei Naţiunilor Unite privind libertatea religiei sau credinței constată deficienţe fundamentale în asigurarea pluralismului autentic al tuturor convingerilor şi credinţelor în Republica Moldova.
Concluziile reflectă îngrijorarea generală despre:
  1. poziţia excesiv de predominantă a Bisericii Ortodoxe, care se bucură de un statut privilegiat, în contradicţie cu prevederea constituţională a unui stat laic, 
  2. grupuri extremiste religioase nu sunt criticați în cadrul Bisericii Ortodoxe, ceea ce conduce la percepţia că dânșii vorbesc, oarecum, în numele credincioşilor ortodocși din ţară, 
  3. procedurile de înregistrare a comunităţilor religioase încă nu sunt rapide, transparente şi nediscriminatorii, 
  4. se practică că o comunitate religioasă exercită dreptul de "veto" sau influenţa în alt mod decizia de a înregistra sau de a nu înregistra alte grupări religioase sau credincioase, 
  5. Programul şcolar ar trebui să includă informaţii despre diferite religii - istoria lor, conţinutul, cerinţele şi structurile - cu scopul de a risipi stereotipurile şi prejudecăţile care încă par să existe în societate într-o mare măsură.
Susţinem recomandările propuse; 1) adoptarea unei legi anti-discriminare robuste, 2) facilitarea comunicării inter-religioase, 3) investirea în educaţie civică şi vorbind în mod clar împotriva incitării la ură religioasă.
În ultima perioadă observăm acţiuni populiste şi lipsite de sens şi înţelegere a standardelor şi practicilor internaţionale la capitolul asigurării libertăţii religiei din partea unor personaje cu reputaţia publică şifonată. Regretăm că unii reprezentanţi ai conducerii Bisericii Ortodoxe continuă interpretarea îngustă departamentală a concluziilor şi recomandărilor ale Raportorului Special.
“Libertatea şi pluralismul autentic al convingerilor şi religiilor nu este asigurat în deplină măsură în Republica Moldova. Pluralismul de opinie, pluralismul de exprimare, şi în speţă cel religios trebuie să se bucure de o adevărată susţinere din partea politicilor guvernamentale. atestăm tratamentul preferenţiat al cultului ortodox prin alocarea gratuită a bunurilor publice, accesul privilegiat la folosirea resurselor administrative şi publice, tolerarea comportamentului agresiv şi nedemocratic a unor reprezentanţi ai cultului ortodox”, susţine Sergiu Ostaf, director, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO).
"CIDO susţine concluziile preliminare ale Raportorului ONU si reconfirma problemele si îngrijorările exprimate in privinţa neasigurării libertăţii de conştiinţa si religie in Republica Moldova. Deşi Republica Moldova nu este oficial un stat teocrat, fetele bisericeşti activ se implica in politica si influenţează decizii publice in detrimentul principiilor nediscriminării si diversităţii. Este regretabil faptul ca reprezentanţii Bisericii Ortodoxe in loc sa promoveze imperativul creştin de dragoste pentru cei din împrejur, promovează mesajul de intoleranta si ura. Moldova nu are viitor european, păstrându-si viziuni si practici inchiziţionale medievale." - a declarat, Ecaterina Balan, Centrul de Informare și Drepturile Omului (CIDO).
"IDOM salută recomandările formulate de Raportul Special al ONU. Accentul pe adoptarea legii nondiscriminare şi asigurarea pluralismului de religie şi convingere sunt pilonii constituţionali ai Republicii Moldova."declară Vanu Jereghi, director Institutul pentru Drepturile Omului,
Pentru contacte:
Sergiu Ostaf, director, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), ostaf@credo.md, 212816
Ecaterina Balan, secretar, Secretarul Executiv al CIDO, info@cido.org.md, Tel.of. (+373 22) 830-780, tel.mob. (+373) 69 731 765
Vanu Jereghi, director Institul pentru Drepturile Omului, www.idom.md
286 persoane cu deficienţe psihice şe-au manifestat dreptul la vot în cadrul alegerilor locale generale din  5 iunie 2011. Astfel, la ziua alegerilor locale generale din 5 iunie, din numărul total de persoane internate cu drept legal de vot, adică din 3582 persoane, au votat 286 de persoane. Datele colectate de observatorii IDOM în ziua alegerilor ne prezintă următoarea imagine: din 1892 persoane cu drept de vot cazate în internate psiho-neurologice în subordinea Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei au votat 238 de persoane. Din 1690 persoane cu drept de vot din spitale psihiatrice subordonate Ministerului Sănătăţii au votat 48 de persoane. 
P4070114_smallProiectul „Monitorizarea înfăptuirii justiţiei pe cauzele legate de evenimentele din 7 Aprilie 2009” vine ca reacţie la nerealizarea promisiunilor clasei politice de a identifica torţionarii şi a pedepsi persoanele, pentru admiterea încălcărilor în masă a drepturilor omului, dreptul la integritatea fizică şi psihică fiind unul fundamental.
Raportul a fost elaborat prin intermediul a 3 monitori, ce deţin licenţe de avocat, mobilizaţi în municipiul Chişinău şi a avut drept scop monitorizarea înfăptuirii justiţiei pe cauzele legate de evenimentele din 7 Aprilie 2009. Pe parcursul a 3 luni au fost moitorizate 56 şedinţe de judecată. 
Aproape 75% din şedinţele monitorizate pe parcursul lunilor ianuarie - martie nu au avut loc. Cauzele amînărilor sunt diferite şi amînările au loc mai mult din iniţiativa părţii apărării, invocîndu-se motivul de boală. Multiplele amînări duc la tergiversarea proceselor de judecată.

Комментариев нет:

Отправить комментарий